Heeft u vragen 020 684 0329

>>Nederland bereikt mijlpaal: led-lamp voor het e...

Nederland bereikt mijlpaal: led-lamp voor het eerst meest verkochte lichttechnologie

20-07-2016

Nederland bereikt mijlpaal: led-lamp voor het eerst meest verkochte lichttechnologie

Nederland heeft in 2015 een belangrijke mijlpaal bereikt: voor het eerst is de led-lamp de meest verkochte lichttechniek. In totaal werden er 16,7 miljoen led-lampen verkocht. Dit blijkt uit LightRecs jaarverslag

Vorig jaar zomer werd al bekend dat er in 2014 voor het eerst meer led- dan spaarlampen verkocht werden. Nu is de led-lamp dus de absolute marktleider. De verkoop van led-lampen is sinds 2010 in Nederland meer dan vertienvoudigd. In 2015 zagen de leveranciers van led-verlichting het aantal verkochte led-lampen met bijna 50 procent (red. 49,1 procent) stijgen. Het animo voor tl-buizen en led-lampen is daarentegen in het afgelopen kalenderjaar gedaald. Zo werd er 11,5 procent minder tl-verlichting verkocht en daalde de verkoop van spaarlampen met 1,6 procent.

Uit het jaarverslag over het kalenderjaar 2015 van LightRec blijkt dat consumenten en professionele gebruikers in 2015 gezamenlijk 3.600 ton aan lampen en verlichtingsarmaturen ingeleverd hebben voor recycling. De inzamelresultaten zijn hiermee te vergelijken met het jaar ervoor. ‘Hiermee blijft het inzamelpercentage rond de 35 procent hangen’, stelt Martin de Jager, voorzitter van stichting LightRec. ‘We kunnen dus niet achterover gaan leunen. Gezien de exponentiële stijging van met name het aantal verkochte led-lampen verwachten we dat het aantal afgedankte tl-buizen en spaarlampen de komende jaren weer zal stijgen. Het is dus vooral aan consumenten en professionals om meer lampen en armaturen in te leveren. Alle reden om over de hele linie in alle marktsegmenten te blijven investeren in het bewustzijn over en de aandacht voor gescheiden inzameling.’

In 2015 zijn er iets meer lampen ingezameld dan in 2014. Met name de inzameling van tl-buizen steeg (red. van 1,26 miljoen kilo naar 1,34 miljoen kilo). Ook het ingezameld volume spaarlampen steeg licht (red. van 2,8 naar 2,9 miljoen kilo). De categorie ‘overige lampen’ daalde met 50.000 kilo tot 110.000 kilo. Net als in de voorgaande jaren zijn de hoeveelheden ingezamelde led-lampen door de lange levensduur van deze lampen nog verwaarloosbaar. In totaal steeg de inzamelhoeveelheid van 1,7 naar 1,74 miljoen kilo. Daar staat tegenover dat de inzamelhoeveelheid aan armaturen een licht dalende lijn liet zien: van 1,96 miljoen kilo in 2014 naar 1,86 miljoen kilo in 2015. Daarmee komt het totaal ingezamelde volume op 3,6 miljoen kilo, een vrijwel constant resultaat afgezet tegen 2014 (red. 3,66 miljoen kilo totaal).

LightRec zorgt er in Nederland voor dat tl-buizen, spaar- en led-lampen en bijbehorende armaturen apart worden ingezameld en op een milieuverantwoorde manier worden gerecycled. LightRec geeft hiervoor opdracht aan de uitvoeringsorganisatie Wecycle. De opdrachtgevers van Wecycle zijn zeven productstichtingen – waaronder LightRec Nederland – waarin zestienhonderd producenten en importeurs zijn verenigd. In bijna alle technische groothandels, bouwmarkten, tuincentra en supermarkten staan tegenwoordig Wecycle-inzamelbakken. LightRec nadert daarmee 100 procent dekking in de retail.

Bron: LedMagazine 18-07-2016